IVF, yumurtanın laboratuvar ortamında sperm ile döllenmesi ve embriyonun rahim içine yerleştirilmesi işlemidir. Embriyo rahim içi zarına tutunacak ve bebek oluşacaktır...
İnfertil çiftler için in vitro fertilizasyon tedavisi aşılama, in vitro fertilizasyon (IVF) ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) gibi çeşitli tedavileri içerir.
Tüp bebek, çocuk sahibi olamayan çiftlerde uzun yıllar uygulanabilen bir yöntemdir. Tüp bebek ile ilk canlı doğum 25 Temmuz 1982 tarihinde gerçekleşmiştir. O tarihten bu yana 60.000'den fazla bebek tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelmiştir.
Tüp bebek tedavisi, 1 yıldan daha uzun süre doğal yollarla gebe kalmanın sağlanamadığı durumlarda uygulanan bir yardımcı üreme tedavisi yöntemidir. Tüp bebek yönteminde gebelik oranları %20-40, canlı doğum oranları ise 15-25 arasındadır.
Tüp bebek tedavisinde günümüzde en sık kullanılan yöntem intrasitoplazmik sperm enjeksiyonudur (ICSI). Bu yöntemle ilk gebelik 1992 yılında elde edilmiştir. Daha önce kullanılan yöntem ise in-vitro fertilizasyondur. Yumurtaların gelişimini takiben vajinal ultrason ve aspirasyon iğneleri ile bu yumurtalar toplanır. Eş zamanlı olarak seminal sıvıdan ayrılan eşin spermleri ile laboratuvarda döllenme sağlanır. Elde edilen embriyo bir transfer kanülü ile rahim içine yerleştirilir.
ICSI yönteminde ise sperm yumurtanın içine verilir ve tüp bebek tedavisinde kullanılır. Bu yöntem erkeğe bağlı sorunlardan kaynaklanan problemler için oldukça faydalıdır.
Düşük sperm sayısı ya da hareket problemi durumunda çözüm noktasında önemli bir seçenektir.