TMS Uygulaması

TMS Uygulaması

TMS'de kullanılan manyetik darbeler ağrısız bir şekilde kafatasından geçer ve beynin farklı bölümleri arasındaki iletişimi geliştirebilecek beyin hücrelerini uyarır. TMS'nin nasıl çalıştığı tam olarak bilinmemektedir ancak stimülasyonun, beynin nasıl işlediği üzerinde depresyon semptomlarını hafifletebilecek ve ruh halinizi artırabilecek kalıcı bir etkisi olduğu görülmektedir.

TMS hangi hastalıklarda kullanılabilir? ABD'de bugüne kadar transkraniyal manyetik stimülasyon tedavisi sadece majör depresif bozukluğun tedavisi için onaylanmıştır. Depresyon tedavi edilebilir bir durum olmakla birlikte, TMS tipik olarak terapi, ilaç ve kendi kendine yardım teknikleri gibi standart tedavilerin etkisiz olduğu veya ilaç durumunda yan etkilerin çok şiddetli olduğu durumlarda kullanılır. Bununla birlikte birçok Avrupa ülkesinde, TMS aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer birçok yaygın koşul için onaylanmıştır:

  • OKB gibi anksiyete bozuklukları
  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  • İnme rehabilitasyonu
  • Şizofreni
  • Parkinson hastalığı
  • Alzheimer hastalığı
  • Kronik ağrı
  • Nikotin bağımlılığı
TMS tedavisi nasıl olur? Tekrarlayan TMS genellikle bir doktor ofisinde veya klinikte yapılır. Etkili olması için bir dizi tedavi seansı gerektirir. Genellikle seanslar, dört ila altı hafta boyunca haftada beş kez günlük olarak yapılır.

Tedavi başlamadan önce, doktorunuzun mıknatısları başınıza koymak için en iyi yeri ve sizin için en iyi manyetik enerji dozunu tanımlaması gerekecektir. İlk randevunuz tipik olarak yaklaşık 60 dakika sürer.

Bir tedavi odasına götürüleceksiniz, uzanmış bir sandalyede oturmanız istenecek ve prosedür sırasında takmak için kulaklıklar verilecektir.

Başınıza bir elektromanyetik bobin yerleştirilecek ve uyarıcı darbeler üretmek için tekrar tekrar kapatılacak ve açılacaktır. Bu, genellikle birkaç saniye süren bir dokunma veya tıklatma sesi ve ardından bir duraklama ile sonuçlanır. Ayrıca alnınızda dokunma hissi duyacaksınız. Sürecin bu bölümüne haritalama denir.

Doktorunuz parmaklarınız veya elleriniz seğirene kadar manyetik dozu artırarak gereken manyetik enerji miktarını belirleyecektir. Motor eşiğiniz olarak bilinen bu, sizin için doğru dozu belirlemede referans noktası olarak kullanılır. Tedavi sırasında, semptomlarınıza ve yan etkilere bağlı olarak stimülasyon miktarı değiştirilebilir.