Evde Kan Alma

Evde Kan Alma

Evde kan alma, Evde sağlık ve bakım hizmetlerinin evde laboratuvar hizmeti içerisinde yer alan, bireyin bir hastane veya laboratuvara gitmesine gerek kalmadan evde kan alma işlemlerinin kişinin bulunduğu yerde (ev, işyeri vb) uzman hemşireler tarafından gerçekleştirilmesi, alınan kanların uygun koşullarda laboratuvara teslim edilmesi ve çıkan sonuçların hasta / hasta yakınları/ hastanın hekimi ile paylaşılması işlemidir.

Laboratuvar ortamında çalışılması gereken tüm tahliller için evde kan alma işlemi gerçekleştirilebilir.

Evde kan alma hizmeti genellikle hastaneye taşınması zor, yatağa bağımlı hastalar veya kronik hastalıkların takibi için kullanılıyor olsa da evde kan alma hizmetinden faydalanabilmek için kişinin hasta veya fiziki bir engelinin bulunması gerekmez.

Bireyin, dışarı çıkacak kadar kendini iyi hissetmemesi, bulunduğu lokasyonunun konumu, hastaneye gidecek kadar yeterli vaktinin olmaması gibi durumlarda da evde kan alma hizmeti gerçekleştirilebilmektedir.

Evde Kan Alma Hizmeti (Evde Laboratuvar) Neden Önemlidir? Pek çok hastalığın belirtisi, seyri ve tedavisi kan sonuçları doğrultusunda belirlenebilmektedir.

Evde kan tahlilinin sebebi; bir hastalığa sahip olan kişilerin hastalık seyrini görebilmek ve tedaviye yön verebilmektir.

İşte bu denli önem arz eden evde kan tahlili hizmetinin , hekiminizin talebi doğrultusunda Evde bakım ve sağlık hizmetleri tarafından organize edilen evde bakım hemşiresinden destek alınarak organize edilmesi uygun olacaktır.

Evde Kan Alma Güvenli Midir? Evde laboratuvar hizmeti, yasal olarak bu hizmeti vermeye tek yetkili onaylı evde bakım ve sağlık hizmetleri tarafından yapılmaktadır.

Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı olan bu kurumlar laboratuvar işleyiş prosedürüne göre hareket etmek, alınan numuneleri uygun koşullarda saklamak ve ulaştırmak ve en doğru sonuçları iletmekle sorumludur.

Evde kan alma işlemi gerçekleştikten sonra max. 2 saat içerisinde (pro BNP, kan gazı gibi acil ulaştırılması gereken tahliller hariç) kan numuneleri laboratuvara teslim edilmektedir

Evde Kan Alma İşlemini Kim Yapar? Kan alma işlemi, kan alma konusunda uzman ve kendine güvenen hemşireler tarafından gerçekleştirilir.

Evde kan alma işlemi deneyim gerektiren bir uygulamadır. Çünkü ; evde kan alımına ihtiyacı olan hastaların bir çoğunun damar yolu ince, tedavisi yada yaşına bağlı olarak çok yıpranmış, yada hiç görünmüyor olabilir.
Bu tür durumlarda hemşirenin göstereceği üstün yetenek hizmetin başarıyla sonuçlanmasını sağlayacak ve hasta mutluluğunu sağlayacaktır

Evde Laboratuvar Hizmeti Nasıl Organize Edilir? Evde kan alma hizmetleri ‘’Evde laboratuvar işleyiş prosedürü’’ ne göre uygulanmaktadır. Bu prosedüre göre;

  • Hasta / hasta yakını / hastanın hekiminden gelen talep doğrultusunda uygun gün ve saat için randevu oluşturulur.
  • Randevu saati, talep edilen tahlillerin açlık veya tokluk gerektirdiğine bakılarak organize edilir ve hasta /hasta yakınları bu konuda bilgilendirilir.
  • Evde bakım hemşiresi kan alımı için disposable (tek kullanımlık) malzemelerinin tümünü yanında getirir. (laboratuvar tüpleri, turnike, alkollü swap, enjektör, flaster, pamuk, tıbbi atık kutusu v.b)
  • Tüplerin üzerine hasta bilgilerinin yer aldığı barkodlar yapıştırılır.
  • Herhangi bir enfeksiyon riskine karşı, hijyen kuralları doğrultusunda alınan kanlar, numune kaplarına yerleştirilerek uygun saklama koşulları ile laboratuvar ortamına transferi sağlanır.
  • Tam kan sayımı ve biyokimya sonuçları aynı gün birkaç saat içerisinde sonuçlanır. Hormon tahlilleri ve kültürlerin sonuçlanması birkaç gün sürecektir. Evde bakım birimi sonuçların ne zaman çıkacağı ile ilgili sizleri detaylı bilgilendirecektir.
  • Laboratuvar ortamında çalışılan kan testlerinin sonuçları, hasta /hasta yakınları tarafından verilen mail adreslerine gönderilmekte ve hastanın primer hekimine raporlanacaktır.
Evde Kan Tahlili Hizmetinin Hasta Yönünden Avantajları Nelerdir?
  • Evde kan tahlili hizmeti, hastanın bulunduğu ortamda yapıldığı için hastaya konfor sağlar.
  • Hasta yakınlarına kolaylık sağlar.
  • Zaman olarak hastaneye veya bir merkeze gitmek için harcanan vakitten tasarruf edilir.
  • Yoğun trafik koşullarında hastanın transferi için gerekebilecek ulaşım (ambulans veya hasta nakil aracı v.b) araçlarına ihtiyaç kalmaz.
  • Hastanın güvenilir ellerden profesyonel sağlık hizmeti almasını sağlar.
  • Bireyin, hasta ve hastane psikolojisine girmesini önler.
  • Olası hastane veya laboratuvar enfeksiyon risklerine karşı önlem alınmış olur.
Erken Teşhis İçin Yılda İki Kez Kan Tahlilini Önemseyin… Hastalıklar haricinde sağlıklı kişilerin de, 65 yaş ve üzerindeki kadın, erkek her bireyin yılda iki kez rutin kan sayımı ve biyokimya tahlillerinin yaptırılması ve tahlil sonuçlarının hekim tarafından değerlendirilmesi önemlidir

Bu sayede olası bir hastalığın varlığının erken teşhis edilmesi ve tedavinin planlanması sağlanmış olur. O nedenle 65 yaş üzeri yılda iki kez kan tahlillerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.